Römork, motorlu araçların arkasına takılan ve yük taşımaya yarayan tekerlekli motorsuz vasıta olarak tanımlanıyor. Çekici araçların arkasındaki çeki demirine takılan bu araçlar genel olarak tam ve yarı römork şeklinde ikiye ayrılıyor.
- Tam römork.
- Yarı römork.
- Merkezi dingilli römork.
- Bisiklet römorku.
- Yapı römorku.
- Seyahat römorku.
- Tekne römorku.
- Traktör römorku.
Römork: Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttır.
Yarı römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.
Tır römorkları ya da treylerleri bu römork çeşidine örnektir.
Çeki demiri takılabilen her araca römork takılabilir. Bazı özel modeller dışında her araca çeki demiri takılabilmektedir. Aracınıza çeki demiri takılma durumunu ve römork çekme kapasitesini, aracınızın teknik belgelerinden öğrenebilirsiniz.
Römork taşımak veya çekmek için BE sınıfı ehliyeti almanız gerekmez fakat bunun tek istisnası vardır. Eğer yüklü römork ağırlığı 750 kg ve üzerini buluyorsa bu sefer B, C, D ehliyetlerinin 'E' eki almış olanını edinmek zorundasınız.
Damper, kamyon, römork ya da kamyonet gibi araçlarda, aracın arkasında bulunan kasa kısmını kaldırmak için kullanılan mekanizmaya verilen isimdir. Sadece aracın kasa bölümünün kaldırılması için değil aynı zamanda yük taşıma sırasında aracın dengeli şekilde hareket etmesi de damper ile mümkündür.
İkinci el römork fiyatları römorkun tonajına, dingil sayısına, yıpranma durumuna göre değişmektedir.
Römorkunuzun na kadar ettiğini öğrenmek için lütfen bizimle iletişime geçin.
Yokuş aşağı çalışma esnasında, Aşırı yük altında veya ağırlık/güç oranı yüksek traktörler yokuş aşağı giderken, aracın hızı artar ve fren sistemi bu kuvveti yeterli derecede engelleyemez, römork ile traktör arasında makaslama meydana gelir, kontrol kaybolur ve sonuç olarak araç devrilir.
O1 sınıfı: Yük ağırlığı 750 kg'ı geçmeyenler.
O2 sınıfı: Yük ağırlığı 750 kg ve 3,5 ton arasında bulunanlar.
O3 sınıfı: Yük ağırlığı 3,5 ton ve 10 ton arasında bulunanlar.
O4 sınıfı: Yük ağırlığı 10 tonu geçenler.
Saman konteynerleri 4 ton, 6 ton ve 8 ton taşıma kapasitesine sahiptir.
Tarım römorkları işlevlerine göre gruplandırılan yarı römork çeşitlerinden birisidir. Bu römorklar 6-12 ton arasında tek veya çift dingilli , tır tipi , tandem, damperli , üç yana devirmeli , havuz kasa vb. kasa tiplerine göre en uygun şekilde tasarlanıp tarım sektöründe yenilikçi çözümler sunulur.
Çeki demiri takılabilen her araca römork takılabilir. Bazı özel modeller dışında her araca çeki demiri takılabilmektedir. Aracınıza çeki demiri takılma durumunu ve römork çekme kapasitesini, aracınızın teknik belgelerinden öğrenebilirsiniz.
Şasenin üzerine dayanıklı ve hafif tahtalar aracılığıyla taban oluşturulmaktadır. Üzerine ziftleme ve özel boyama yapılarak taban kısmının nem veya ısıya karşı korunması sağlanmaktadır. Ardından teker ve bağlantı yerleri eklenerek römorklar hazır hale getirilmektedir.
Römork fiyatları römorkun tonajına, dingil sayısına, yıpranma durumuna göre değişmektedir.